Isteri Minta Hubungan Intim 6 Kali Sehari Adalah FitnahPrevious Article
Shahrizal Bersyukur Diterima Semula Keluarga TunangNext Article
Breaking News
  • Video Aksi Basah Nora Danish TersebarVideo Aksi Basah Nora Danish Tersebar-Janda terhot di Malaysia,bukan sekadar hot,siapa sangka dia juga seorang yang lasak dan berbisa.Kepada lelaki-lelaki diluar sana, jika anda menonton video di bawah, mungkin anda [...]
  • Hilang Dara Di Usia 12 Tahun Kerana FacebookHilang Dara Di Usia 12 Tahun Kerana Facebook-Usia mereka baru 12 dan 13 tahun dan masih bersekolah, tetapi kesucian diri diragut teman lelaki ekspres yang dikenali menerusi laman sosial popular, [...]
  • Hanez Suraya Bukan Taste Saya-Kim Jin SungHanez Suraya Bukan Taste Saya-Kim Jin Sung-Pelakon Korea yang mula mencipta nama di Malaysia ini berterus terang.Saya suka Hanez, walaupun dia hampir menepati ciri-ciri gadis idaman yang saya cari tetapi [...]

Latest Hot

Tegar Septian Sejarah Hitam Budak Jalanan

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Related Articles

Tegar Septian Sejarah Hitam Budak Jalanan | Menyingkap latar belakang Tegar, dia berasal daripada keluarga miskin dan menjadi penyanyi jalanan untuk membantu menyara keluarganya.Namun, tanpa disangka-sangka, setelah videonya beraksi di muat naik ke laman YouTube, hidupnya berubah daripada hidup dalam kepayahan, kini hidup dalam limpahan wang.

tegar septian+xlupa.net  Tegar Septian Sejarah Hitam Budak Jalanan

TIDAK dinafikan, walaupun ada beberapa peminat muzik yang menentang kehadiran muzik dari Indonesia ke negara ini, namun pengaruhnya masih lagi kuat.

Muzik dari negara sebarang itu pula cukup mudah diterima di negara ini.

Tidak terkecuali, salah seorang pemuzik jalanan, Tegar Septian yang bakatnya mula disedari melalui laman YouTube sehingga mencetuskan fenomena di tanah airnya.

Tempias fenomena itu turut terpalit ke Malaysia hingga lagu Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang itu menjadi siulan masyarakat negara ini.

Malah, Tegar sendiri bersama keluarganya yang sebelum ini mengemis sudah berjaya membelikan ibunya sebuah rumah dan beberapa buah motosikal.

Namun, sebelum diulit kekayaan mengejut itu, Tegar memberitahu kehidupan di jalanan sememangnya dipenuhi dengan sisi gelap dan ruang kotor buat dirinya.

1tegar Tegar Septian Sejarah Hitam Budak Jalanan

Sisi gelap

Menginjak ke usia 12 tahun, peribadi Tegar sama sahaja seperti kanak-kanak lain. Kelincahannya memang agak sukar dibendung sehingga sukar untuk ditemubual.

Namun, pengakuan Tegar ketika ditanya mengenai perihal dirinya semasa hidup di jalanan memeranjatkan media yang berada di ketika itu.

“Saya mula menjadi pengamen jalanan (pemuzik jalanan) sejak berusia tujuh tahun dan selalunya boleh mendapat sehingga RM40 (100,000 rupiah) sehari.

“Kehidupan di jalanan memang bebas. Malah dulu jika dapat wang saya akan belanjakan dengan membeli gam, rokok dan ke kafe siber bersama rakan-rakan,” katanya.

Jelas Tegar, itu adalah masa silam dirinya. Kini dia sudah bebas daripada melakukan perkara itu.

“Pengaruh di jalanan ini sangat kuat. Semuanya kerana rakan-rakan. Tetapi kini saya sudah berubah. Malah sudah tidak lagi menghidu gam mahupun menghisap rokok.

“Saya bersyukur dengan keadaan sekarang. Walaupun penat, tetapi melalui kehidupan kini, saya mampu membelikan ibu saya rumah dan kenderaan untuk kegunaan bersama,” jelas Tegar yang bernaung di bawah Rusa Music.

Tegar2 Tegar Septian Sejarah Hitam Budak Jalanan

Selain itu, wakil Harpa Records (Indonesia), Donald Dewa Kusumo yang turut hadir memberitahu, pihaknya kini sedang dalam perancangan untuk menghasilkan sebuah novel juga filem tentang Tegar. Penggambaran filem tersebut dijangka dimulakan pada bulan hadapan.

Usaha kuat Tegar

Bertemu dengan pengurusnya, Alfas Hermasyah yang bertanggungjawab memuat naik video Tegar ke laman YouTube, dia mengakui Tegar berusaha dengan kuat untuk sampai ke tahap ini.

“Saat bertemu dengannya di jalanan, saya cukup tertarik dengan Tegar kerana sikapnya yang berusaha sedaya upaya untuk melakukan yang terbaik.

tegar Tegar Septian Sejarah Hitam Budak Jalanan

“Malah, Tegar menerima kritikan dengan hati terbuka dan berusaha untuk memperbaiki dan memajukan lagi dirinya,” katanya.

Menurut Alfas, sewaktu bertemu Tegar yang ketika itu berusia sembilan tahun, dia mengakui hidup Tegar sangat bebas.

“Saya membawanya ke rumah dan berusaha untuk membuang segala tabiat buruknya seperti menghidu gam dan merokok.

“Saya mengambil masa selama tiga bulan untuk mengubahnya. Alhamdulillah, dengan semangat yang cukup tinggi, dia bersih daripada gejala kotor itu,” jelasnya yang pernah menuntut dalam jurusan psikologi.

Jelasnya, usaha kuat Tegar yang banyak menaikkan lagi namanya.

tegar pengamen Tegar Septian Sejarah Hitam Budak Jalanan

Masakan tidak, saat diberitahu dia akan ke Malaysia, dia terus mencari lagu-lagu daripada penyanyi Malaysia untuk dinyanyikan.

“Dia tahu, pasti peminatnya di Malaysia akan gembira apabila dia menyanyikan lagu-lagu oleh penyanyi Malaysia dan dia berusaha untuk menghafalnya.

“Malah, dia menghafal sehingga tidak cukup tidur. Jika kami suruhnya tidur, dia tidak akan tidur melainkan jika dia sudah menghafal lagu yang ingin dinyanyikannya itu,” katanya.utusan

Comments

Tak Lupa Komen

Gossips

Tudung Bawal Mawar Fizo Omar Dari Blogger

Tudung Bawal Mawar Fizo Omar Dari Blogger   0

Minggu ini terlalu banyak berita sensasi mengenai tudung Eksklusif Fareeda. Kritikan demi kritikan diterima oleh pengguna media sosial daripada isu rampasan tudung Fareeda tiruan sehinggalah kepada kualiti dan harganya yang [...]